ALS-HOOD

System detekcji i gaszenia okapów i sprzętu gastronomicznego

Zapytaj o produkt

ALS-HOOD to automatyczny system detekcji i gaszenia dedykowany do ochrony okapów kuchennych i znajdujących się pod nimi urządzeń gastronomicznych. System ten jest wynikiem pracy polskich inżynierów. Skutecznie i szybko wykrywa i gasi pożar w miejscu jego powstania, chroni personel przed poparzeniami i uniemożliwia rozprzestrzenienie się pożaru na całe pomieszczenie.

Optymalny
Skuteczność

System zapewnia wczesne wykrycie i całkowite ugaszenie pożarów tłuszczów i olejów spożywczych na sprzętach gastronomicznych pod okapem kuchennym.

Obszarowość
Bezpieczeństwo

Specjalna formuła środka gaśniczego zapobiega wybuchom dodatków wodnych podczas aplikacji na rozgrzany tłuszcz, co eliminuje ryzyko poparzeń wśród personelu.

Oszczędny
Minimalizacja strat

Najwyższa skuteczność systemu zapewnia szybkie przywrócenie gaszonych urządzeń do pracy i ograniczenie do minimum czasu przestoju.

Bezpieczeństwo
Trwałość

Szafka na butle, rurociąg dystrybucyjny i dysze gaśnicze wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki temu są odporne na szkodliwe działanie tłuszczów i ich oparów.

Ekologia
Ekologia

Działanie systemu i zastosowanego w nim środka gaśniczego AQUAFAT jest w pełni bezpieczne dla środowiska.

Budowa i sposób działania:

Podstawowe wyposażenie systemu ALS-HOOD stanowią:

  • butla /butle ze środkiem gaśniczym,
  • szafka ochronna na butle,
  • przewód detekcyjny o podwyższonej temperaturze zadziałania, zakończony manometrem,
  • rurociąg dystrybucyjny,
  • dysze gaśnicze,
  • przycisk ręcznego uruchomienia gaszenia.

Ilość zbiorników ze środkiem gaśniczym zależy od ilości i wielkości zabezpieczanych urządzeń. Poszczególne elementy systemu montowane są w miejscach, w których nie będą zakłócać przebiegu prac wykonywanych w kuchni.

Stosowane w systemie ALS-HOOD dysze gaśnicze posiadają specjalne zabezpieczenie w postaci stalowej lub gumowej osłony. Jej zadaniem jest ochrona otworów dyszy przez osadzaniem się w nich cząsteczek tłuszczów i innych zanieczyszczeń. Osłony te zostają usunięte pod wpływem wysokiego ciśnienia w momencie uruchomienia procesu gaszenia.

Przewód detekcyjny wypełniony jest powietrzem pod stałym ciśnieniem. W momencie wzrostu temperatury powyżej zadanego poziomu następuje pęknięcie przewodu. Spadek ciśnienia w przewodzie odbierany jest jako sygnał do uwolnienia środka gaśniczego z butli. Środek ten jest dystrybuowany przez rurociąg rozprowadzający i za pomocą dysz gaśniczych uwalniany precyzyjnie w kierunku ognia. System może być również uruchamiany ręcznie przez obsługę kuchni za pomocą przycisku.

Butla ze ze środkiem gaśniczym
Szafka ochronna ze stali nierdzewnej
Przycisk ręcznego uruchomienia gaszenia
Rurociąg dystrybucyjny z dyszami gaśniczymi
Przewód detekcyjny zakończony manometrem

Dostępne warianty rozbudowy:

  • System ALS-HOOD może zostać skonfigurowany w taki sposób, aby w momencie wykrycia pożaru (pęknięcia przewodu detekcyjnego i spadku ciśnienia w przewodzie) następowało automatyczne odcięcie zasilania prądem elektrycznym lub gazem ziemnym wybranych urządzeń.
  • W celu ograniczenia do minimum ryzyka rozprzestrzenienia się pożaru na inne pomieszczenia przez system wentylacji budynku, system ALS-HOOD może zostać rozszerzony o dodatkowy rurociąg dystrybucyjny z dyszami rozmieszczonymi na poziomie kanałów wyciągowych i skierowanymi do góry. Alternatywą dla tego rozwiązania może być  uzupełnienie systemu ALS-HOOD o klapy odcinające wyposażone w wyzwalacz termiczny.

 

Zastosowanie:

System ALS-HOOD doskonale sprawdzi się jako zabezpieczenie przeciwpożarowe okapów i znajdujących się pod nimi urządzeń kuchennych w restauracjach, jadłodajniach i pozostałych punktach gastronomicznych. System ALS-HOOD może być z powodzeniem projektowany i instalowany zarówno w nowych, jak i już istniejących obiektach.

Materiały do pobrania